Крачка напред в дигиталния свят

Крачка напред в дигиталния свят

Дигитален и интернет маркетинг – знаете ли по какво се различават?
Искате ли да научите повече за дигиталния маркетинг?

Ще се опитаме накратко да направим основен преглед на дигиталния маркетинг, по какво се различава от интернет маркетинга и защо му се обръща толкова голямо внимание. Ще ви запознаем и с основните моменти от стратегическото планиране, които ще ви бъдат полезни при прилагането на дигиталния маркетинг.

Кратка история на маркетинга

Маркетинговите тенденции се променят с времето и се появяват много различни нови канали. Традиционният маркетинг за относително кратко време еволюира до дигитален и интернет маркетинг.

Масов маркетинг

Той е норма в епохата на масовото производство и масовото потребление. Насочен е към неопределен брой хора чрез медии като вестници, телевизия, радио и списания. Масовият маркетинг е ефективен като метод за компаниите с голям пазарен дял.

Целеви маркетинг

От около 1970 г., когато на пазара се появяват все повече продукти и клиентите стават “избраници”, тенденцията се измества от еднообразен масов маркетинг към маркетинг, основан на позицията и ориентацията на клиента. Този вид маркетинг е известен като сегментиране на пазара или целеви маркетинг. В среда, в която вкусовете и предпочитанията са разнообразни, е по-вероятно маркетингът да бъде по-ефективен за отделни сегменти клиенти, отколкото масовият маркетинг.

Интернет маркетинг

Около 1990 г., когато интернет става все по-достъпен за клиентите, се появява все по-голяма нужда от маркетинг, който да донесе стойност и полза на потребителите.
Това доведе до появата на уеб маркетинга. Той представлява процес на привличане на клиенти, популяризиране на продукти и услуги и продажбата им онлайн.

Дигитален маркетинг

Дигиталният маркетинг е маркетингова техника, която се е развила чрез използването на големи бази данни и изкуствен интелект. Широкото използване на смартфони и дигитални устройства увеличи обема на данните, с които разполага бизнеса. Може да се следят история на поведението на потребителите, техните интереси. Използването на големи обеми от данни и изкуствен интелект позволи на дигиталния маркетинг да разбере нуждите на клиентите от всички данни, налични онлайн. Това му позволява да бъде максимално сегментиран, дори индивидуализиран.
Извървян е пътят от масов маркетинг към персонализиран маркетинг.

Разлика между дигитален и интернет маркетинг

Дигиталният маркетинг и уеб маркетингът често се бъркат, тъй като имат една и съща основна технология – интернет – и един и същ уеб подход. Но дигиталният маркетинг е по-широкообхватен и интернет маркетингът е част от него.

Интернет маркетинг

Уеб маркетингът е маркетингов метод, който се основава на интернет и е ограничен до неговия свят.
В много случаи става дума за обогатяване на съдържанието на уебсайта на компанията и за това как да се привлекат клиентите към него. Следваща крачка е да бъдат стимулирани да предприемат действия, например да направят покупка. Прилагат се мерки, насочени към SEO оптимизацията. Наличната в уеб информация се използва за извършване на анализи, измерване на ефективността и подобряване на интернет присъствието.

Дигитален маркетинг

Дигиталният маркетинг е използването на всички данни и точки на контакт, налични онлайн. Използването на данни от смартфони и други смарт устройства също е част от цифровия маркетинг. Дигиталният маркетинг е съществена част от установяването на силна връзка с потребителите на смартфони. Като обхваща всички онлайн точки на контакт с вашите клиенти, цифровият маркетинг е нещо повече от уеб маркетинг. Това е начин да изградите по-дълбоки взаимоотношения с вашите клиенти. Така увеличавате шансовете си да изградите силна база от почитатели на вашата марка, продукти и услуги.

Защо дигиталният маркетинг е толкова важен?

Съществуват три основни причини, поради които хората се интересуват от дигитален маркетинг:

Преминаване към цифрови технологии след новата епидемия от коронавирус

Една от причините за акцента върху дигиталния маркетинг е новата пандемия от коронавирус (COVID-19). Общуването лице в лице стана силно ограничено. Много индустрии са принудени да търсят нови начини за взаимодействие с клиентите си, а цифровият преход е основен фактор за това. Пример е възходът на уеб базираните услуги за поръчка и доставка на храна за вкъщи. При тях клиентите могат да резервират и плащат онлайн.

B2B предприятията също промениха подхода си към набирането на потенциални клиенти. Уебинарите замениха реалните събития, изложенията и семинарите. Все повече компании се фокусират върху маркетинга с помощта на дигиталните технологии.

Разнообразяване и разпространение на устройства като смартфони и таблети

Разпространението на смартфони и таблети направи интернет достъпен за по-широк кръг потребители. Това е още една причина за привличане на вниманието към дигиталния маркетинг. Клиентите все по-често използват своите смарт устройства, за да получават информация, да купуват услуги и продукти, да търсят помощ и да общуват с други хора.


Освен това възможността за достъп до интернет по всяко време и от всяко място промени времето за събиране на информация. Поведението на купувачите при онлайн и офлайн покупки все повече се припокрива, като те използват смартфоните си, за да четат отзиви за продукти и да търсят цени онлайн, дори когато са в магазина.
Преминаването към дигитален маркетинг вероятно се дължи на факта, че клиентите предприемат различни действия и традиционните маркетингови методи не дават резултат.

Разнообразяване на източниците на информация

Тъй като устройствата като смартфони и таблети стават все по-разнообразни и широко разпространени, клиентите все по-често се обръщат за информация към търсачките, социалните мрежи и уеб медиите. Все по-често те вземат решенията си въз основа на информация, която познават и на която се доверяват, като например казаното от влиятелни личности в социалните мрежи, а не на официална информация. За маркетолозите това не е проблем, а възможност да направят нещо повече от уеб маркетинг, за да се свържат с клиентите. Смарт устройствата често се използват от един човек едновременно, което означава, че маркетингът може да бъде оптимизиран за всеки отделен клиент и да бъде по-точен.


Един непрекъснат и всеобхватен подход към дигиталния маркетинг, който обхваща всички източници на информация, до които клиентите ви могат да имат достъп, ще ви помогне да изградите силна база от почитатели на вашата марка, продукти и услуги. А това ще ви помогне да изпреварите конкуренцията и да бъдете крачка напред в дигиталния свят. Потърсете ни – ние от Дигитална агенция “Технокомп” ще ви помогнем да я направите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *