Одит на сайт – защо е необходим?

seo одит на сайт

Одит на сайт – защо е необходим?

Какво представлява одит на сайт

Цялостен одит на сайт трябва да бъде извършен от всеки бизнес, който се интересува от подобряване на количеството и качеството на онлайн трафика.
По същите причини, поради които един електротехник не би започнал да реже кабели, без да оцени счупения ключ за осветлението, един специалист по дигитален маркетинг не бива да започва да се занимава с метаданните, съдържанието и архитектурата на сайта, без да е извършил одит на сайта.
Изчерпателният одит на уебсайта помага на специалистите по дигитален маркетинг (SEO специалисти или други) да оценят и анализират проблема, преди да го отстранят.
Обикновено SEO одитите се фокусират върху три основни области: on-page, off-page и техническа SEO оптимизация.
Одитът разкрива тактики и технически елементи, на които да се даде приоритет, за да се подобри SEO позиционирането. Това означава, че той работи за откриване на проблеми, които могат да попречат на уебсайта да се появи на страниците с резултати от търсенето (SERP).

Защо одитите на уебсайтове са необходими през 2022 г.

Алгоритъмът на Google се е развил драматично. Отминаха дните, когато “релевантността на ключовите думи” беше единствената променлива, която влияеше на класирането.
Днес алгоритъмът на Google е значително по-сложен и балансира между качеството на уебсайта и неговата релевантност към заявките за търсене. Всъщност бихме казали, че той всъщност дава предимство на качеството пред релевантността.
За да се класира добре в Google, един уебсайт вече трябва да е релевантен на заявката за търсене, да демонстрира значителен опит, авторитет и надеждност и да отговаря на всички съвременни най-добри технически и UX практики.
За да обслужва по-добре нарастващото търсене на висококачествени мобилни уебсайтове, през 2022 г. Google също така ще наказва (или най-малкото ще пренебрегва) уебсайтове с лоши показатели за мобилно представяне.
С толкова много нови променливи, включени в развиващия се алгоритъм на Google, одитът на уебсайтове е по-необходим от всякога.

Какво се включва в одит на сайт?

Правилният одит на сайта ще ви покаже какво работи в настоящия ви уебсайт, какво не достига и как можете да подобрите сайта си, за да има възможност да се класира.
Постигането на всичко това изисква одит на сайта в няколко направления:

Одит на състоянието на сайта

Този вид одит на уебсайта оценява архитектурата и използваемостта на уебсайта (наблюдава локалната и техническата SEO оптимизация, скоростта на страницата, вътрешните връзки, външните връзки и други фактори, включително метаописания, счупени връзки, robots.txt, време за зареждане, заглавия на страници и структура на сайта). За SEO анализи мнозина използват Google Analytics, за да оценят цялостната използваемост на сайта си – това е чудесно начало за цялостен одит на сайта ви.

Одит на сигурността на сайта

Той идентифицира уязвимите места за пробиви в сигурността. Одитът на сигурността предотвратява компрометирането на чувствителна информация на бизнеса или на неговите посетители.
През 2022 г. наличието на HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) е от решаващо значение за доброто класиране в Google. HTTPS криптира данните на потребителите – все по-важен елемент от защитата на личните данни, върху който алгоритъмът на Google поставя значителен акцент.

Одит на съдържанието и SEO оптимизацията

Този вид одит може да ви помогне да разберете как се представя съдържанието на вашия сайт. Трафикът към вашите уебстраници се влияе от проблеми, свързани със съдържанието и SEO оптимизацията, като например счупени връзки, неправилен текст на котва и дублирано съдържание – и това са само някои от тях. Това са често срещани проблеми за много големи корпоративни уебсайтове и затова е задължително да проведете одит на съдържанието или технически SEO одит и да създадете автентично, ангажиращо и уникално съдържание с правилните целеви ключови думи по най-добрия начин.

Одит на присъствието извън сайта

На този етап одиторът ще оцени присъствието на сайта извън сайта. По-конкретно, той ще оцени количеството и качеството на обратните връзки и отзивите в сайтове на трети страни.
По време на оценката на SEO оптимизацията извън сайта одиторът ще прегледа и съответните акаунти на марката в социалните медии. Маркетингът в социалните медии се е превърнал в ключова тактика в повечето стратегии за цифров маркетинг. През 2022 г. алгоритъмът на Google взема предвид представянето на социалните медии при класирането на уебсайтовете.

Какво може да очаква един бизнес след приключване на одит на сайт?

След приключване на одита на уебсайта, поръчителят получава обобщен доклад, включващ всички открити несъответствия. В него се посочва и най-ефективният начин за отстраняване на откритите несъответствия.
През 2022 г. можем да очакваме приблизително 3-4 големи актуализации на алгоритмите годишно, с множество по-малки актуализации между тях. Редовните одити на уебсайтове поддържат бизнеса гъвкав и съобразен с постоянно променящите се най-добри практики на Google.
Одитите на уебсайтове са съществена мярка за подобряване на ефективността и видимостта на даден уебсайт. Одитите подобряват класирането при търсене в Google, като същевременно увеличават трафика и ефективността на сайта. Одитът на уебсайта предоставя на бизнеса изключителна възможност за растеж онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *