Реклама във Facebook – тенденции, които не искате да пропуснете!

Woman holding a social network icon

Реклама във Facebook – тенденции, които не искате да пропуснете!

В днешната публикация ще споделим с вас някои тенденции, когато става въпрос за реклама във Facebook, които ние и други дигитални маркетолози сме забелязали и които според нашите прогнози ще продължат и в бъдеще.

На практика животът на съвременния човек е във Facebook. Следим новостите в платформата, за да можем да пускаме най-добрите реклами за нашите клиенти (и да им предложим най-добрите начини за популяризиране на бизнеса им). Така или иначе, те трябва да вземат информирано решение за предпочитаните от тях рекламни стратегии.

Вижте нашите цени за маркетинг в социалните мрежи

С нарастването на конкуренцията във Facebook и промените в платформата е важно да познавате основните тенденции в рекламата, за да можете да ги използвате за популяризиране на бизнеса си.

Ето ги и тях:

1. Дайте приоритет на кратките видеоклипове

Видеото е “кралят” на съдържанието в интернет. Вече всички знаем, че TikTok е настоящият любимец на социалните медии. С абсолютното превземане на TikTok и успеха на Reels в Instagram, Facebook се присъединява към редиците им и дава приоритет на видеото в кратка форма. Това се отнася за органичните и платените реклами. Потребителите просто са по-склонни да се ангажират с видеоклипове.

Ето и някои други причини да използвате видео вашата реклама във Facebook:

 • Потребителите прекарват 5 пъти по-дълго време в разглеждане на видео реклами в сравнение със статични реклами с изображения.
 • 71% от потребителите намират видео рекламите във Facebook за подходящи или много подходящи.
 • Видео рекламите във Facebook имат потенциала да достигнат до по-голям кръг потребители
  Когато пускате видео реклами във Facebook, следвайте тези най-добри практики:
 • Привлечете вниманието в първите 3 секунди, за да предотвратите превъртането.
 • Представете марката си в първите 5 секунди.

2. Създаване на креативни органични /нативни/ реклами във Facebook

Терминът идва от английското native advertising и се отнася до такива рекламни форми, които потребителите не усещат като реклама, а като органична част от съдържанието на платформата. Те все пак ще бъдат обозначени като “спонсорирани” и ще можете да продавате чрез тях, но съдържанието трябва да изглежда и да се усеща като органично съдържание, а не като натрапено рекламно послание.
И в този случай TikTok е подходящ пример в това отношение. Нативните реклами са толкова успешни, че препоръките на TikTok към фирмите, които рекламират в платформата, са да правят “TikTok, а не реклами”. Тази тенденция се пренася и в други платформи и социални мрежи и се заявява като трайно присъствие.

Ето как можете да правите нативни реклами:

 • Открийте какво съдържание би допаднало на идеалния ви клиент
 • Запознайте се с естетическия и писмен стил на съдържанието.
 • Анализирайте как вашият продукт и марка се вписват в тази естетика.
 • Купувайте спонсорирани статии в новинарски издания, блогове и други уебсайтове.
 • Използвайте влиятелни личности.
  Това не означава, че трябва да се сдобиете с нашумял и модерен инфлуенсър, какъвто не можете да си позволите. Насочете се към микроинфлуенсъри с отдадени последователи. Позволете им да направят рекламата вместо вас.
емотикони за реклама във Facebook

3. Използвайте емотикони в текстовете и дизайна

Симпатичните и забавни емоджита са изкушаващи, но трябва да се използват предпазливо и умерено. Всеки бизнес и всяка аудитория имат различни предпочитания за емотикони. Може да се направят A/B тестове на съдържанието, като в едната версия използвате емоджита, а в другата – не. По този начин ще направите информиран избор. Пренасищането на текста с емоджита може да се стори спам на някои аудитории, а на други – съвсем нормално. Трябва да проучите този въпрос и да го тествате за вашата аудитория, така че да употребявате емотиконите в точната доза, без да “пресолите” съдържанието си с тях.

Добре е да знаете и че има неподходящи емотикони. Някои от тях не означават това, което си мислите, че означават. Проучете добре как планираните от вас емотикони се използват в интернет, за да избегнете конфузни ситуации.

4. Реклама във Facebook на Stories

Това е следващата в нашия списък тенденция на рекламата във Facebook.
Можете да стартирате реклами на Stories във Facebook и Instagram чрез Facebook Ads Manager. Потребителите във Facebook и Instagram използват Stories и Reels, така че е важно да ги включите в органичното си съдържание и в платените си реклами. Ако тези реклами работят добре за вашия бизнес, това може да е сигнал да се присъедините към TikTok и да видите дали можете да намерите нова аудитория в нова платформа с подобно съдържание.

5. Реклами с добавена реалност – “augmented reality”

С помощта на разширената реалност можете да позволите на клиента да изпита вашия продукт или бизнес по някакъв начин. Може би сами сте използвали AR /augmented reality/, за да “пробвате” очила или да поставите мебел в дома си.
Когато някой докосне рекламата ви, ще види наслагващи се инструкции, които ще му кажат как да взаимодейства с рекламата. Включете бутон за действие – за посещение на уеб сайт или покупка (или каквато е целта ви).
Facebook използва Spark AR, за да създава AR ефекти за платформата. Ще трябва да намерите партньор, който познава Spark AR и може да я използва. В платформата има и множество уроци, с които може да опитате да се справите и сами. Всеки ефект, който създавате, трябва да отговаря и на двете посочени по-долу изисквания:

 • Политиките за преглед на Spark AR, за да публикувате в Spark AR Hub.
 • Политиките за реклама във Facebook, за да създадете реклама.
facebook реклама

6. Заложете на кратко съдържание и кратки заглавия, когато правите реклама във Facebook

Апетитът на потребителите за съдържание не намалява. Той се увеличава право пропорционално на съдържанието, което е на разположените в интернет.
Само във Facebook ежедневно се качват 350 милиона снимки.
500 милиона души гледат видеоклипове всеки ден.
Средностатистическият потребител прекарва по 33 минути на ден в платформата.
Имате възможности за задържане на вниманието на потребителите, но нямате време за безинтересно или несъществено съдържание. Уверете се, че привличате вниманието бързо – в първите 3 секунди – и се фокусирайте само върху най-важното послание за вашата цел. След това идеалните ви клиенти ще могат да изберат дали да отделят повече време на задълбоченото ви съдържание, като например:

 • видеоклипове с дълга форма,
 • публикации в блогове или статии
 • съдържанието на имейлите ви.

В най-общи линии е това.

Направеният обзор на тенденциите във Facebook рекламата може да ви е полезен в планирането на вашата рекламна стратегия за социалните мрежи през новата година.
Ако търсите агенция за дигитален маркетинг, която да ви помогне да настроите, създадете и поддържате страхотни реклами във Facebook и останалите социални мрежи, обадете ни се или ни пишете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *