Дигитален маркетинг – топ трендове за 2022

digital marketing social media 2022

Дигитален маркетинг – топ трендове за 2022

Някой беше казал, че единственото нещо, което не се променя в дигиталния маркетинг е това, че непрекъснато и динамично се променя.
И ако искате да планирате ефективна стратегия за 2022 г., която да ви изведе далеч пред конкурентите ви, вероятно искате да знаете:

Кои тенденции се използват от маркетолозите днес? И кои от тях планират да започнат да използват през 2022 г.?

Кои маркетингови канали използват?

Кои са водещите формати за маркетинг на съдържание?

Пред какви предизвикателства са изправени?

И най-важното, какви са техните планове и очаквания за 2022 г. и след това?

Отговор на тези въпроси търсят от HubSpot в анкета, проведена сред над 1000 маркетолози от различни държави. Те предвиждат увеличение на бюджетите през 2022 г. Според всички тях маркетингът с влияние – Influence marketing – е водещата маркетингова тенденция за момента.

Социалните медии са канал номер едно, който маркетолозите използват.

Instagram вече е най-използваната социална медийна платформа, непосредствено преди YouTube и Facebook.

Кои тенденции в дигиталния маркетинг маркетолозите вече използват и смятат да продължат да инвестират в тях?

тенденции в дигиталния маркетинг 2022


Ще разгледаме всяка от тях поотделно.

Маркетинг на влиятелните личности /Инфлуенс маркетинг/


Макар че някога маркетингът на влиятелните личности беше по-малко достъпен за малките марки, които не можеха да отделят бюджет за скъпоплатена знаменитост или за потребител на социална медия от най-високо ниво, растежът на социалните медии доведе до изобилие от влиятелни личности с от нано до макро последователи.
Сега, когато все повече бизнеси инвестират в инфлуенсъри, те започват да виждат солидни ползи. В направеното проучване маркетингът на инфлуенсърите е най-популярната и най-ефективната тенденция. Тя е и с най-голяма възвръщаемост на инвестициите. Работейки с влиятелен човек, който е спечелил доверие, опит или известност в конкретна индустрия, марките получават много дивиденти. Това са осведоменост, трафик и потенциално конверсии и продажби от аудиторията на този влиятелен човек.

Краткоформатно видео


С нарастването на вирусността на TikTok през 2020 и 2021 г. други платформи за социални медии като Instagram и YouTube побързаха да се включат в играта с видео в кратка форма. И тъй като все повече платформи продължават да се ориентират към приоритизиране на бързото кратко съдържание, това се случва и с маркетолозите.
Резултатите от проучване на маркетинговите стратегии показват, че видеото в кратка форма е популярно, ефективно и продължава да се развива, особено сред маркетолозите в социалните медии.

Всъщност 30% от маркетолозите на социални медии планират да инвестират повече в кратки видеоклипове /до 12 сек./, отколкото във всяка друга маркетингова стратегия в социалните медии през 2022 г. В същото време 33% планират да използват видео в кратка форма за първи път през 2022 г.

Виртуални събития


Виртуалните събития са популярни, ефективни и ще продължат да бъдат третата най-значима тенденция, в която маркетолозите ще инвестират през следващата 2022 година. Тук все пак се предвижда намаление на бюджетите в тази област. Това може да е сигнал за естествен преход от виртуални към хибридни или физически събития, тъй като през следващата година се очаква все повече публични места се отварят отново напълно.

Кои тенденции маркетолозите планират да използват за първи път през 2022 г.?

Това са краткото видео, социалната отговорност и Inbound marketing /входящ маркетинг – привлича клиентите чрез създаване на ценно за тях съдържание. Обратно на изходящия маркетинг – рекламата – която често е натрапчива, входящият маркетинг формира връзки, създава доверие и решава проблеми./

Топ 6 трендове като тенденции в дигиталния маркетинг 2022

По-горе стана дума за краткото видео, ето малко повече и за другите две тенденции.

Марките ще поемат повече социална отговорност

През пандемичните 2020 г. и 2021 г. потребителите обръщаха повече от всякога внимание на това как компаниите се отнасят към своите клиенти, аудитория, служители и заобикалящия ги свят. И много компании използваха това време, за да изразят позицията си по отношение на своите ценности. Тъй като тези марки поеха повече социална отговорност, те откриха, че настоящите или новите им аудитории споделят техните ценности. По този начин спечелиха доверие, надеждност, запомняне и осведоменост от страна на тези потребители.
През 2022 г. все повече маркетолози признават значението на социалната отговорност. Инвестициите в тази насока ще продължат да нарастват и от тези, които вече я използват, и от маркетолозите, които я използват за първи път.

Цифровата трансформация ще повиши използването на Inbound marketing – а /входящия маркетинг/

С навлизането на 2022 г. потребителите ще бъдат повече от всякога свързани с интернет и дигиталните платформи. А стратегиите за изходящ маркетинг /директна реклама/ ще стават още по-неактуални.
За да посрещнат клиентите и аудиториите там, където са, 23% от маркетолозите ще използват за първи път входящ – Inbound – маркетинг.

Кои маркетингови канали са най-използвани и ще продължат да бъдат такива?

водещи инструменти на дигиталния маркетинг

Основните канали, които маркетолозите използват в момента, са социалните медии, уебсайтът/блогът и имейл маркетингът.


Социални медии


Те са най-популярният и най-ефективният маркетингов канал, с най-висока възвръщаемост на инвестициите. Използването на социалните медии ще продължи да нараства. 39% от тези, които не използват социални медии, планират да ги използват за първи път през 2022 г. Освен това 26% от маркетолозите планират да инвестират повече в социалните медии, отколкото във всеки друг канал през 2022 г.
През 2022 г. 51% от маркетолозите, които използват социалните медии, планират да увеличат инвестициите си в маркетинг в социалните медии /SMM – Social Media Marketing/. 37% ще продължат да инвестират същата сума.
Кои са най-добрите платформи за социални медии?

Instagram


Instagram е най-популярната социална платформа и изпреварва YouTube и Facebook за момента. Въпреки това Facebook има най-голяма възвръщаемост на инвестициите от всички платформи. 25% от маркетолозите на социални медии твърдят, че ще инвестират повече в нея, отколкото в която и да е друга платформа през 2022 г.

социални медии с най-висока ROI

YouTube


YouTube е номер 2 по отношение на използването, но възвръщаемостта на инвестициите изостава от Facebook, Instagram, LinkedIn и TikTok. Все пак очаквайте платформата да продължи да бележи маркетингов ръст. Марките продължават да я използват заради огромната ѝ аудитория и нарастващите възможности за бранда.

TikTok


Въпреки че TikTok е платформа № 6 по отношение на използването ѝ от маркетолозите в социалните медии, 62% от тези, които я използват, планират да увеличат инвестициите си през 2022 г. Това е най-високото ниво от всички социални платформи.

социални платформи с най-високи инвестиции за 2022


Най-добрите формати за маркетингово съдържание


Видеосъдържанието, блоговете, изображенията и инфографиките са водещите медийни формати.

Топ 5 медийни формати за 2022

Видеоклипове


През последните години видеото е кралят на съдържанието в дигиталния маркетинг и тенденцията продължава. Видеото води във всички класации като най-популярния и ефективен формат с най-висока възвръщаемост на инвестициите. 30% от маркетолозите на съдържание планират да инвестират във видео повече от всеки друг формат през 2022 г.

Блогове


Блоговете са популярни, ефективни и имат третата най-висока възвръщаемост на инвестицията от всички формати. Използването на блогове ще продължи да нараства през 2022 г., като 29% от маркетолозите на съдържание планират да използват блогове за първи път. 10% планират да инвестират в блогове повече, отколкото във всеки друг формат.

Инфографики


При тях чрез помощта на символи се представят визуално данни, информация и други знания. Те са предпочитани, защото спестяват време и усилия и позволяват за секунди да се за възприеме голям обем информация. Приемането на инфографиките ще продължи да расте, тъй като 45% от маркетолозите на съдържание ги използват в момента, а 38% планират да ги използват за първи път през 2022 г. Освен това повече от половината маркетолози, които използват инфографики, казват, че това е най-ефективният формат на съдържание, с който работят.

Подкасти и аудиосъдържание


Само един от всеки трима маркетолози на съдържание използва подкасти или друго аудиосъдържание. Докато 51% от тези, които го правят, планират да инвестират повече през 2022 г., 43% планират да продължат да инвестират същата сума. Въпреки ниската възвръщаемост на инвестициите в този формат, 53% от маркетолозите на съдържание, които използват подкасти и друго аудиосъдържание, казват, че това е най-ефективният формат за тях.
Подкастите са относително нов и все още не дотолкова използван в България инструмент на дигиталния маркетинг, но са добър начин да промотирате своите продукти и услуги. Представляват поредица от аудио съобщения, записани и предавани по интернет. С тяхна помощ се създава полезно съдържание и са удобни, защото могат да се слушат в движение – докато потребителите вървят, пътуват или спортуват.

източник: HubSpot


А вие смятате ли да заложите и инвестирате в някои от разгледаните тенденции в дигиталния маркетинг 2022 г.?

При нужда от съдействие можете без колебание да се свържете с нас, за да изберем най-подходящите и да разработим заедно най-работещата за бизнеса ви стратегия за дигитален маркетинг за 2022 г.